Merengue is met een hoog tempo dansen op Latijns-Amerikaanse muziek

Merengue
 
 
 
 
 
 
Ontstaan
 
Merengue is een dansbare vorm van vrolijke Latijns-Amerikaanse muziek en is ontstaan in de Dominicaanse Republiek en wordt gedanst bij elke gelegenheid die men kan aangrijpen.
Deze dansstijl werd doorheen de geschiedenis ook voor vele politieke doeleinden gebruikt.
 
 
Techniek

De techniek van merengue wordt beschouwd als basis voor alle andere dansen. Eens je hem onder de knie hebt, zorgt de merengue ervoor dat het gemakkelijker wordt om andere dansen aan te leren.

Het tempo ligt hoger dan dat van de salsa en de basispas is eenvoudiger. Zeer typisch is de heupbeweging: de linkerheup blijft laag op tel één, terwijl de linkervoet zonder erop te steunen zijwaarts naar links gaat en het rechterbeen gestrekt blijft.
Het lichaamsgewicht wordt nu verplaatst naar de linkervoet.
Tegelijkertijd komt de linkerheup omhoog doordat het linkerbeen gestrekt wordt en het rechterbeen ontstrekt zodat de rechterheup daalt en deze voet bijgeschoven wordt. Nu is de rechterheup laag en de knie gebogen op tel twee.
Nu plaatst men het gewicht weer op de rechtervoet en de rechterheup komt omhoog doordat het been gestrekt wordt en de linkervoet wordt zijwaarts uitgestrekt. Men zit opnieuw op tel één.

De dans wordt in koppel gedanst, waarbij de man zijn rechterarm rond de vrouw legt en hij haar leidt met haar rechterhand in zijn linker. Men danst op twee maal vier tijden.
Dit kan op twee manieren gebeuren. Zo is er de wals-houding waarbij de danspartners onafscheidelijk zijn of men kan ook individuele figuren vormen zonder elkaars hand te lossen.
 

Merengue muziek

 
Muziek

Traditioneel wordt de merengue-muziek gespeeld door een 'tambora' (trommel), een rasp of 'guÔra', saxofoon en trompet en een accordeon.
Tegenwoordig wordt de muziek uitgebreid met allerlei andere instrumenten en zelfs high-tech.

zumba dansstijlen